Fællesskaberne gør Stjær attraktiv for tilflyttere

Flere børnefamilier vælger at flytte fra storbyerne og ud til omkringliggende kommuner og landsbyer. En af de ting, der især trækker ved landsbylivet, er de stærke lokale fællesskaber, hvilket tilflytter til Stjær, Martin Fisker, også har oplevet.

Af Anders Stubbe & Johan Carl Norstrand


I sommeren 2018 flyttede det unge ægtepar Martin og Kathrine til Stjær. Forinden havde de to boet sammen i en lejlighed i centrum af Aarhus, men da drømmen om at finde sig et hus dukkede op, begyndte de at kigge sig om efter drømmeboligen.

Ifølge Martin Fisker, opdagede parret hurtigt, at man kunne få langt mere for pengene i Stjær, end man kunne i forstæderne i Aarhus Kommune. Hvilket resulterede i at parret købte gården Baskær.

“Vi havde set på et par huse i Harlev, men da vi efterfølgende opdagede Stjær, faldt vi pladask for byens charme og det lokale fællesskab,” fortæller han.

Parret havde gennem deres boligsøgning hele tiden haft en prioritet om, at de skulle bo tæt på Aarhus. Men det har sidenhen vist sig at være underordnet, da parret har alt det, som de har brug for i Stjær, samtidig med at de har fået sig en masse nye bekendtskaber.

“Når man bor i Aarhus, tror man, at man er med i en masse fællesskaber, men vi kendte jo ingen i vores opgang. Vores omgangskreds er blevet tredoblet siden vi er flyttet til Stjær, og vi kender alle vores naboer nu.” Fortæller Martin.


Fællesskaber baner vejen for børnefamilierne

Ifølge tal fra Danmarks Statistik har der på landsplan været en stigning i antallet af børnefamilier, der flytter ud af de store byer. Særligt byer som København og Aarhus oplever en stor fraflytning.

Skanderborg er den kommune, som de seneste fire år i træk har haft det største overskud af småbørnsfamilier, der flytter til. Det er særlig børnefamilier fra Aarhus, som vælger at skifte larmen af storbyen ud med det fredfyldte landsbyliv.

Frands Fischer (S). (Pressefoto Skanderborg Kommune)

Borgmester i Skanderborg Kommune Frands Fischer (S) udtalte i 2019 til Danmarks Radio, at han er glad for udviklingen og peger på at fællesskaber er en stor del af tiltrækningskraften ved kommunen.

“Skanderborg er attraktiv på grund af de mange fællesskaber. Børnefamilier fortæller den gode historie videre til venner og familier,” siger han og mener, at det gode ry og omtale får flere til at flytte til.

Se artiklen fra DR her


Fra lejlighed til landbrug

Martin og Kathrine har siden de overtog gården fået sønnen Frederik. Men Frederik er ikke det eneste der skal passes og plejes på Baskær. For med købet af gården, købte de samtidig knap to hektar med juletræer, som familien ville dyrke som et hobbyprojekt.

De driver nu Baskær juletræssalg hvert år i december måned med tilhørende julestue og skattejagt for børn.

“Man kan ligeså godt gå all-in, når man nu er i gang,” griner Martin og fortæller, hvordan han på kort tid er gået fra at være bymenneske til deltidslandmand.

Alleen til Martin og Kathrines gård, med lange rækker af juletræer på hver side. (FOTO: Martins Pedersen)
Alleen til Martin og Kathrines gård, med lange rækker af juletræer på hver side. (FOTO: Martins Pedersen)

“Da vi boede i lejligheden, havde jeg kun en lille værktøjskasse, nu har jeg jo en hel reol fyldt med værktøj og en John Deere i stalden,” fortæller han videre med et grin.


Uventede venskaber

Siden parret flyttede til Stjær, er de hurtigt blevet en del af flere af de lokale fællesskaber. Ifølge Martin Fisker skyldes dette, at de tidligt følte sig budt velkomne af deres naboer og velkomne i byens foreninger.

Jeg er blandt andet blevet del af en lille forening, hvor vi brygger whisky, hvor jeg er klart den yngste,” fortæller han. 

Martin Fisker er også blevet en del af Stjær kogræsserlaug, hvor han har mødt flere af byens andre fritidslandmænd. Her går foreningens medlemmer og hygger sig med at passe kødkvæg.

Læs mere om kogræsserlauget her.


Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *