Ærgrelse blandt borgerne i Gl. Rye: efter tre år, ligger bymidte stadig øde hen

Tilbage i marts 2018 udbrændte den 400 år gamle Gl. Rye Kro. Det lokale samlingspunkt. Siden da har grunden stået tom og udslukt, til stor undren for byens indbyggere.

Af Siri Marie Munch Schrøder og Nanna Cecilie Madsen

Vi blev kontaktet af Ole Jeppesen, som gerne ville vide, hvornår der mon bygges noget nyt på byens centrale grund, her snart 3 år senere.

Ole der til daglig arbejder med kommunikation og som journalist, i sit eget firma, har boet i Gl. Rye siden 2015 og ærgrer sig over, at den centrale grund stadig ligger tom. 

“Når man går forbi hullet hvor kroen lå, forstyrrer det synet, at det bare en en plads med grus.”

Stedet har fungeret som et naturligt samlingspunkt, for de lokale og turister. Gennem årene har man afholdt juletræsfester, fastelavn, gravøl og spist valgflæsk. Alt sammen ting, der ikke er et naturligt sted for længere. Ole Jeppesen håber, ligesom mange andre i Gl. Rye, at der snart kommer en konkret udmelding:

“Vi er en landsby uden det gode folkelige samlingspunkt. Jeg tror ikke ejeren er blind for grundens potentiale, men noget afholder ham fra at handle på det.”

I sommeren 2018 blev den nedbrændte krogrund sat til salg og købt af H1 ejendomme i Silkeborg. Den nye ejer ønskede de lokales forslag til, hvad der skulle opføres på grunden. Mange borgere ønskede en genopførelse af den gamle krobygning, et medborgerhus eller et vandrehjem, der kunne skabe et nyt samlingspunkt for byen. I december 2018 sagde daværende ejendomsmægler og erhvervsrådgiver ved Nybolig Erhverv Aarhus, Heine Jensen til Tv2 Østjylland:

“Der er kommet masser af henvendelser, primært fra folk med ønsker for, hvad de gerne ser på stedet. Men vi savner den erhvervsdrivende, som selv vil stå for noget i de bygninger, der ville blive bygget”

Vi kontaktede Christian Høgstrup, ejer af H1 ejendomme, som på nuværende tidspunkt endnu ikke kan uddybe hvad planerne er. Han oplyser, at der er flere ideer i spil, som han på grund af forhandlinger ikke kan oplyse om.

Heine Jensen er i dag CEO hos Property Advisor, hvor han fortsat arbejder med rådgivning for virksomheder om ejendomsudvikling. Vi forelagde ham situationen, om den ejendom han dengang solgte, og som han var tæt involveret i planerne omkring, men som i dag, to et halvt år efter projektets start, stadig blot er en grusplads:

“Det undrer egentlig også mig. Jeg havde håbet, at der nu stod en lækker bygning i centrum, som rummede både lejligheder og en lille cafe, men det kræver nogle penge, det kræver investorer og vilje.”

Efter vores samtale siger Heine Jensen, at han vil tage kontakt til H1 Ejendomme. 

“Der skal jo bygges noget, skal vi ikke i gang mens der er godt vejr. Du har da vækket en sovende bjørn.”

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *