Tæt på Adelgades butiksejere: Hvad skal der ske med gaden i fremtiden?

Adelgades fremtid bliver lige nu diskuteret i Skanderborg Byråd. Der skal mere gang i bymidten, og det skal blive hyggeligere at opholde sig på gaden og benytte butikslivet, mener borgerne. Men hvad tænker butiksejerne? Vi har talt med fire butiksejere om deres forslag. Kom tæt på dem her.

Tekst af Sarah Sabir og Luna Brejning
Foto af Luna Brejning

Adelgade er den gade, der løber gennem Skanderborg midtby, og som befinder sig tæt på Skanderborg Sø. Det er det, som borgerne kender som byens midte, og det er her butikslivet findes. I dag findes der knapt 100 forretninger beliggende på Adelgade, foruden de, der ligger i storcenteret Bloms

Skanderborg Kommune har afsat lige omkring 8,2 millioner kroner, der over tre år skal gå til forbedring af Skanderborg midtby. Men hvad skal pengene bruges på? Vi har talt med fire butiksejere om, hvad de synes, der skal ske med Adelgade i fremtiden.


Birgitte Bruun, Bruun-Bruun

Adelgade 83, 8660 Skanderborg

Birgitte Bruun er ejer af tøjforretningen Bruun-Bruun. Tidligere har hun beskæftiget sig med IT, men da muligheden for at købe butikslokalerne bød sig, var hun klar på at kaste sig ud i noget nyt.

“Jeg er flere gange blevet tilbudt at komme ind i centret Bloms, men for mig er det at ligge her på Adelgade, selvom det ikke er en gågade, det helt rigtige, for her har jeg muligheden for at kunne komme ud og få luft og se lyset,” siger Birgitte.

Selvom hun er glad for butikkens beliggenhed, så er der stadig et stykke vej hen til, at Adelgade bliver en attraktiv og hyggelig bymidte. Flere borgere har nævnt gågade som en løsning, men Birgitte tænker, der skal mere til.

“Hvis man så skal lukke gaden af, kræver det mere end bare at lukke for biltrafikken. Det kræver, at kommunen vil investere nogle penge i at gøre Adelgade hyggeligere, for det har byens butikker jo ikke råd til at betale for,” fortæller Birgitte, og understreger, at det kræver man tænker på parkering. 

“Vi har mange impulskøbere, der lige kommer forbi, fordi der var en fri parkeringsplads foran butikken. Man kunne eventuelt lave sivegade eller lave gaden ensrettet, så der stadig var mulighed for parkering. Hvis man lavede nogle grønne områder på gaden, eller hvis man eksempelvis gjorde det ene fortov bredt, så der var plads til noget udendørs, ville det helt klart løfte stemningen. Jeg håber også, at opførelsen af Søbadet kommer til at trække flere kunder til,” fortæller hun.

Marcus Panduro Gorbin, Valby Bakke

Adelgade 110, 8660 Skanderborg

Marcus Panduro Gorbin er ejer af café og restaurant Valby Bakke. Han opkøbte stedet i sommeren 2020 for at udleve sin drøm om at være selvstændig restauratør. 

“Min motivation var, at jeg altid har villet have mit eget sted. Jeg brænder for at lave mad og for at give mine gæster en god oplevelse, så det var min helt store drøm. Grunden til, at det blev Valby Bakke, var at muligheden kom, da den tidligere ejer ville sælge. Jeg kender byen, og jeg kommer selv herfra, så jeg har et godt forhold til byen, og jeg tror på byens potentiale,” fortæller han. 

Ifølge Marcus skal der lukkes af for trafikken, hvis han skal kunne drømme om at tiltrække endnu flere gæster til.

“Det kunne være så fedt, hvis Adelgade blev omlagt til gågade. Det ville gøre meget for vores gæster, hvis de kunne sidde udenfor, uden at der skulle komme lastbiler og biler susende over bommene lige ude foran. Hvis gaden blev lukket af for trafik, ville vi også have mulighed for at sætte flere folk udenfor, som mange jo gerne vil, når vejret er godt,” siger han. 

Selvom han helst ønsker, at gaden bliver lukket helt af for trafik, så er han ikke afvisende overfor alternative løsninger.

“Man kunne gøre noget mere for at skabe nogle oaser og grønne områder på gaden, så man kunne skabe noget hygge. Jeg er sikker på, at det også ville give folk mere lyst til at blive både hos os, men også generelt på gaden i længere tid.”

Stay Fashion

Adelgade 47, 8660 Skanderborg


Mathias Abilgaard (tv) og Jonas Mattias Justesen (th) ejer begge Stay Fashion på Adelgade i skanderborg. Butikken flyttede for nyligt ind i butikken på Adelgade. Før lå den inde i Bloms.

Jonas Justesen og Mathias Abilgaard driver og ejer herretøjsbutikken Stay Fashion som for nyligt er flyttet i nye lokaler på Adelgade 47.

“I forhold til, da vi lå inde i Bloms, så har vi lidt friere tøjler nu. Det er klart en af de allerbedste beslutninger, vi har taget. Der skal selvfølgelig gøres mere herude for at trække folk til, end vi skulle inde i Bloms, fordi der er lidt en anden trafik i centret, end der er på gaden. Men forskellen er også, at de, der kommer nu, kommer bevidst, hvor i centeret var der mange impulsshoppere,”  siger Mathias Abildgaard.

Jonas og Mathias fortæller, at flere mennesker på Adelgade alt andet lige ville give et større kundeflow i deres butik. Men hvis folk skal have lyst til at opholde sig mere på gaden, skal der opføres nogle grønne områder og hang-out spots, mener de. Vigtigst af alt peger de på, at det især er trafikken, som ødelægger stemningen.

“Hyggen er svær at skabe, når der er gennemkørsel. Skanderborg er en by med masser af natur i form af skov og sø. Hvis man lukkede af for trafikken, ville man få mere plads til at få mere grønt ind i gadebilledet og lave nogle fede udendørs miljøer, folk har lyst til at bruge. Kunder tiltrækker flere kunder, så hvis man kan gøre Adelgade til et sted, hvor folk har lyst til at sidde udenfor og hygge, så ville det helt klart gavne os alle,” siger Jonas Justesen.

Vinoble

Adelgade 75, 8660 Skanderborg


Per Lander Schrøder har været i Vinoble på Adelgade i otte år.

“I snakker bare med Per, han siger ikke noget, jeg ikke selv ville have sagt” siger ejeren af Vinoble på Adelgade, Jess Juul Hansen, i telefonen dagen inden. 

Vi kommer ind i butikken en onsdag, hvor Jess Juul Hansen er ude. Jess overtog Vinoble tilbage i 2009 og har siden da arbejdet hårdt, for at køre forretningen op. 

“Jess er simpelthen så passioneret omkring vin, han fik jo nærmest vin i vuggen. Han så muligheden i butikken, og så valgte han at gå all-in og købte butikken ud af kæden,” fortæller Per Lander Schrøder.

I dag er der mange kunder, også folk uden for skanderborg, som kommer til Vinoble for at få netop Jess’, Pers’ og Mads’ ekspertise og service. Den høje faglighed, smilet og personalets evne til at lytte til deres kunder, er nogle af de vigtigste grunde til, at kunderne har lyst til at komme igen og igen.

Spørger man Per, hvad han tror, der skal til for at tiltrække flere kunder til Adelgade, svarer han:

“Man skal finde en stor parkeringsplads et sted, så man kan lukke gaden af og omlægge det til gågade. Det kan også godt være, at den ikke kan bære det, men så kunne man jo lave alternative løsninger, hvor man eventuelt kunne køre igennem om aftenen.  Der er i hvert fald potentiale til at lave Adelgade om til en kanon gågade.”

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *