Køer bidrager til det lokale fællesskab i Stjær

I Stjær har man oprettet en kogræsser- og naturplejeforening, der forsøger at skabe et fællesskab om naturen- og landbrugslivet. Her er 40 familier involveret i at passe fem køer, der giver familierne kød og forbedrer biodiversiteten.


Af Anders Stubbe & Johan Carl Norstrand


For enden af en lang grusvej i udkanten af Stjær ligger en lille gård omgivet af marker. Her driver ægteparret Helene og Kresten Thorup, et lille landbrug. Men modsat mange andre landbrug er ingen af dem uddannede landmænd, i stedet får de hjælp af deres venner og naboer fra byen til at drive jorden. 

Svend Haaning er en af dem, der frivilligt hjælper til med driften af gården. Han er heller ikke landmand. Men det skal man ikke at være for at være med her. For her er det lige så meget det sociale og det at komme ud i naturen, der betyder noget, når der skal laves praktisk landbrugsarbejde. 

Helene Thorup og Svend Haaning på kogræsserforeningens bænke, hvorfra man kan se køerne på marken.

Det er netop på grund af den sociale, fælles oplevelse, at Helene og Kresten Thorup, sammen med andre lokale, for et par år siden besluttede sig for at starte Stjær Enge Kogræsser- og Naturplejeforening.

“Vi havde noget jord, som ikke var den bedste landsbrugsjord, men i stedet egnede sig rigtig fint til afgræsning, og så kom vi på ideen om at oprette et kogræsserlaug,” fortæller Helene Thorup.


Fra marken til spisebordet

Overalt i Danmark springer kogræsserlaug op i lokale fællesskaber og ifølge Danmarks Naturfredningsforening, er der over 100 på landsplan. Kogræsserlaug er foreninger, hvor almindelige mennesker kan købe sig til en andel af noget fritgående slagtekvæg, og følge kødet fra marken til spisebordet. Ud over at kunne følge kødet og dyrenes velfærd, bidrager laugenes køer også positivt til biodiversiteten. Dette gør de ved at give plads til nye planter, der tiltrækker insekter, som tiltrækker flere fugle. 

“Vi har fem køer om året til deling, hvor alle så skiftes til at passe og kigge efter dem. Det ender så til sidst ud med, at vi får køerne slagtet, fordeler kødet og holder en lille fest,” fortæller Svend Haaning

I kogræsserforeningen i Stjær har man på nuværende tidspunkt 40 familier med i ordningen. Familierne spænder fra børnefamilier med små børn til ældre ægtepar og pensionister. 


Fællesskaber forenes med naturen

Thyge Nygaard, Danmarks Naturfredningsforening. (PRESSEFOTO dn.dk)

Hos Danmarks Naturfredningsforening støtter man og hjælper til med viden om opstart, hvis man er interesseret i at starte sit eget kogræsserlaug. Thyge Nygaard, der er landbrugspolitisk seniorrådgiver hos DN, er stor tilhænger af kombinationen af det sociale og det praktiske i at passe på naturen og dyrene.

“Det skaber et socialt fællesskab omkring det at have med naturen og dyr at gøre, når både børn og voksne i familierne kommer ud for at passe dyrene. Derudover hjælper kogræsserlaugene med at vedligeholde en sund natur, der giver en højere biodiversitet,” fortæller han.


Nogen går til bold, andre går til dyr

I kogræsserforeningen i Stjær får man de nye køer på græs til april, og både Svend og Helene ser frem til at komme i gang igen. De glæder sig til at se de andre medlemmer af foreningen komme forbi dyrene, hvor der altid er plads til en god snak og en kop kaffe ved de bænke, som foreningen har sat op.

“Vi har det jo vildt godt sammen som forening, ligesom man også har det oppe i fodboldklubben. For mens nogle går til bold, så går vi bare til dyr i stedet,” siger Svend med et grin.

Helene, der sammen med sin mand Kresten ejer den jord, hvor køerne sommer efter sommer græsser, er også glad for det høje aktivitetsniveau i foreningen, hvor hun ikke selv nødvendigvis får et stort udbytte som landmand.

“Jeg tror, at den eneste ting, der gør os mennesker gladere end at få noget, er når vi giver noget til andre, eller gør noget for andre.” 


Svend Haaning i færd med at fodre de helårskvæg, som Helene og Kresten har på gården. Det er de samme Galloway-kvæg, som kogræsserforeningen får til april.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *