Borger: “Læg jer nu bare fast på en retning for Adelgade”

Skanderborgenserne savner visioner for midtbyen fra byrådets side. Spørgsmålet er ikke længere blot om biltrafikken på Adelgade skal sløjfes eller ej. Spørgsmålet er, hvilken slags by, vil byrådet have Skanderborg skal være?

Af Sarah Sabir og Luna Brejning

“Vi kunne være Østjyllands perle, men lige nu er vi ved at blive en mindre version af Herning.” Sådan lyder det fra Thomas Vedel, en engageret beboer i Skanderborg, der ønsker, at byrådet skal begynde at tænke ud af boksen og få større armbevægelser, hvis flere mennesker skal bruge Adelgade.

Idéspirren til denne artikel startede med et simpelt spørgsmål: “Hvordan får vi flere til at handle lokalt?” Spørgsmålet kom fra en engageret Skanderborgenser, som inderligt ønsker at bevare Skanderborgs lokale butiksliv.

Spørgsmålet fik os til at se nærmere på, hvad der konkret skal til for at bevare butikslivet. Her fandt vi hurtigt ud af, at denne borger ikke var alene om ønsket – men at der var meget delte meninger om, hvordan det skulle gøres. Én ting står dog klart tilbage: Noget skal gøres.

Bilos og larm spænder ben for en god oplevelse

Så vi inviterede de engagerede borgere til et miniature-borgermøde på Zoom sammen med Peter Kjær, medlem af Miljø- og Planudvalget, som er dem, der står i spidsen for midtbyens fremtid.

Her kunne de engagerede borgere rette deres idéer direkte til Peter, hvor snakken lynhurtigt faldt på trafikken.

“Jeg arbejdede i Adelgade, da de forsøgsmæssigt havde lavet det om til en gågade. Det var simpelthen så lækkert at arbejde på det tidspunkt. Stille og roligt med mange strøgkunder. Man kunne simpelthen se, hvordan folk nød at kunne gå helt uhæmmet. Så mit forslag er, at der lukkes af for trafikken,” fortæller borger Kirsten Olivarius over Zoom.

Trafikken på Adelgade er noget, som også Marcus Panduro Gorbin italesætter som et problem. Han er ejer af caféen Valby Bakke, og han oplever også trafikken som en hæmsko for sin forretning. 

“Når vi har gæster siddende ude foran, så bliver de simpelthen så irriteret over bilos og larm. Hvis man kunne gøre noget ved det, så ville det være så fedt. Så er spørgsmålet bare, hvordan man skal gøre det,” siger Marcus Panduro Gorbin.

Peter Kjær afviser ikke muligheden for, at Adelgade kan blive fri for trafik. Men der er ét helt centralt problem i det forslag: det deler vandene mellem borgerne.

“Idéen om at få bilerne ud kan man udmærket arbejde med. Der er jo ikke ret langt fra bagsiden af husene og så ind til Adelgade, så det er ikke en umulig ting, men det er en vanskelig nød at knække, når størstedelen af borgerne ikke ønsker at lukke gaden af,” svarer Peter Kjær.

Savner visioner for Skanderborg midtby

Dette får en del af borgerne til at komme med deres indspark. Problemet handler nemlig ikke udelukkende om trafik, mener de, men en generel mangel på visioner og planer for bymidten.

“Peter, jeg savner at høre, hvad du og byrådet synes, der skal ske. Hvilken slags by er det, I synes Skanderborg skal være? Skal vi spejle os i Silkeborg med store åbne torve, med sø og skov i bybilledet, eller skal vi spejle os i Herning, hvor man kan køre til alt inde i bymidten? Det er jo ikke fordi, at den ene by har succes og den anden ikke har. Jeg savner bare, at I tager stilling i byrådet,” siger Thomas Vedel.

Dette støtter Skanderborgenser Anne Mølgaard Juul op om. Hun efterspørger også nogle politikere, som har nogle klare visioner for byen.

“Jeg synes, det er vigtigt, man tænker, at udgangspunktet ikke kun er, at bilerne skal ud af Adelgade, og så er problemet løst. Vi skal tænke: ‘hvordan laver vi en god by, hvor folk har lyst til at være og opholde sig?’” siger Anne Mølgaard Juul, som til daglig er byplanlægger for Aarhus Kommune.

“Skanderborg skal til at stille nogle krav. Lad være med at fokusere på en cykelsti til eller fra. Jeg er enig med Thomas i, at vi bliver nødt til at fokusere på det større billede. Få lavet en helhedsplan for den midtby,” siger Anne Mølgaard Juul.

Om byrådets indsats for Skanderborg Midtby

Byrådet har med sin Politik for Skanderborg midtby besluttet, at der skal ske en række forandringer af Skanderborg Midtby. Alt sammen for at gøre midtbyen mere trafiksikker, levende og hyggelig – en by for mennesker.

Skanderborg Midtby startede som et projekt for at realisere Politik for Skanderborg Midtby. Del 1 er allerede gennemført og havde til formål at ændre trafikken i midtbyen og give bedre rammer for byliv og detailhandel.

Del 2 af projektet igangsættes nu, hvor byrådet kommer til at inddrage borgere og andre interessenter i byen gennem blandt andet afholdelse af borgermøder.

Du kan se, hvad Miljø- og Planudvalget indtil videre har planlagt her under punkt 53.

Til del 2 af projektet er der afsat 1,826 mio. kr. i 2021, 4,654 mio. kr. i 2022 og 1,826 mio. kr. i 2023.

Sidder du som borger eller anden engageret interessent og har idéer eller kommentarer til byplanlægningen, kan du sende dem til følgende mail: skanderborgmidtby@skanderborg.dk

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *